SONNESGADE 11

The starting point of the design of the new office building is an ambition to reuse, rethink spatial and material quality on the former industrial site. The new building is directly grounded in the original existing underground industrial constructions, which acts as the building’s foundation.

The building consist of 3 layers of 50 meters office floors supported by a core wall. Underneath the floors were the terrain defines an opening a restaurant is placed towards the street. In the slope a parking garage and wine retailer is located. The building is formed with a high degree of flexibility and interaction between the floors, which enhances meeting situations between different users of the building. The individual floors are designed as open, flexible working environments with all service functions integrated as a single architectural element in the eastern facade of the building.

Around the building a sloped asphalt terrain is forming the outdoor areas for terraces, bikes and gardens. The buildings expression a is collage of elements reflecting the surroundings with 6 facades creating a dialogue with the mixed vague context.

The project itself is a 1:1 realisation of the architecture and challenges of the office SLETH as both landowner, developer and architects – based on the potential of Sonnesgade.

Year: 2011 – 2016
Location: Aarhus DK
Size: 2.800 m²
Status: Completed
Collaborators: Søren Jensen
Visualisations: Thøgersen&Stouby
Photo: Rasmus Hjortshøj COAST